Rigó Jancsi

2012.09.11 12:44

Ezt a receptet szívesen ajánlom bárkinek!

 

 

hozzávalók 10 főre
Tésztához:
 
8  tojás
8 ek porcukor
2 ek nagyon jó minőségű kakaó
6 ek liszt
Krémhez: 
 
900 ml tejszín
150 g porcukor
1 ek házi vaníliás cukor
3 ek nagyon jó minőségű kakaó
 
elkészítés:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral.
A liszthez hozzáadjuk a kakaót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. 
A kakaós lisztet beleszitáljuk a cukros masszába, és a habból 1-2 evőkanállal is hozzáadva elkeverjük. Ezután  az összes tojáshabot beletesszük, és óvatosan keverve beledolgozzuk.
Kipapírozott tepsibe simiítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
Ha megsült, kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt, kihűtjük, és keresztben, vízszintesen kettévágjuk.
Míg hűl a tészta, elkészítjük a habkrémet.
A tejszínt felverjük majdnem teljesen keményre, beletesszük a cukrokat, és így verjük keményre. Ha kész, beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan belekeverjük.
A zselatint elkeverjük egy kis edénykében a tejjel, feltesszük melegedni, és kevergetve addig melegítjük, míg elolvad a zselatin benne. Forralni nem szabad! Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ujjunkkkal ellenőrizzük, ha már nem is langyos, beleöntjük a kakaóshabba, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk.
A kettévágott alsó kakaóslapot egy tálcára, deszkára fektetjük, rákenjük a kakaós tejszínhabot, szépen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a tetejét, kissé rá is nyomhatjuk.
Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a vajat, összedolgozzuk, és ráöntjük a tészta tetejére. Késsel elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.
 
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x25 cm
költség: 1700 Ft
költség egy főre: 170 Ft
elkészítettem: 10 alkalommal