Lepényke

2012.09.10 21:12

Elképesztően finom reggeli tud lenni avokádókrémmel (receptet külön küldöm) és friss zöldségekkel. Ez egy ropogós-kekszes kenyérke, az állaga függ attól is, hogy milyen liszteket milyen arányban használok hozzá. A fűszerezés variációi pedig végtelenek. Én gyakran dúsítom még apróra vágott vöröshagymával, vagy reszelt répával, illetve mehet bele zöldséglé is a víz mellett/helyett.

lepenyke

 

Hozzávalók:
 
többféle teljeskiőrlésű liszt ízlés szerint
magvak ízlés szerint
vegamix
fűszerek ízlés szerint
olívaolaj
Elkészítése:
 
Kb. 30 dkg tk. liszt, hozzá jöhet több féle pl: 15 dk árpa, 15dk tönköly vagy 10 dk hajdina, 10 dk zabpehelylisz. Ha köleslisztet teszünk, abból keveset, mert morzsássá teszi a tésztát.
Bele  só (3-4 tk.) egy kis bögre szezámmag, vagy/és kis bögre napraforgómag.
1 ek vegamix, aztán a fűszerek terén lehet variálni.
Amit szeretek:
Medvehagyma, ehhez nem is nagyon kell az előzőeken kívül más.
Vagy: bazsalikom, majoranna, kapor, turbolya, borsikafű, citromfű... 
ami még nagyon finom: valamilyen zöld, pl petrezselyem, majoranna, bazsalikom + kurkuma, kevés curry, esetleg koriander, római kömény.
A kurkumától szép sárga lesz.
A fűszerek mehetnek bőven attól lesz karakteres az ízvilága.
Ezeket öszekeverjük.
A lisztes keverékbe belecsorgatunk 2-3 ek. olíva vagy bármilyen kevésbé karakteres hidegen sajtolt olajat. Ekkor én már lazán elkezdem forgatni az ujjaim között a keveréket, és közben tisztított vizet öntök hozzá. Annyit, amennyitől összeál, de nem lesz túl lágy. Ne ijedjünk meg, ha keményebb marad, de egy picit ragad a kézhez is. (Viszont az edény falától az olaj miatt szépen elválik). Tömör tésztát kapunk.
Ezután cipókra osztjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. Én jó vékonyra szoktam, kb. 2 mm, hogy kekszes, ropogós legyen. még a tepsiben kis négyzetekre vágom, így ha megsült, csak szétpattintom őket.
Kb. 10 - 15 percig sütjük (az első adag lassabban sül, a többi már lehet, hogy 7-8 perc alatt is megvan, sütőtől is függ), akkor az igazi, ha már enyhén barnul, ekkor jó ropogós.
Könnyen szállítható, gyorsan elkészül és nagyon sokáig eláll (én nem tudok annyit sütni, hogy ez bekövetkezzen) :)
 
Jó étvágyat!
Rita