Képviselő fánk

2012.09.11 12:59

 

hozzávalók 8 főre
A tésztához:
 
25 dkg liszt
25 dkg Rama
25 dkg víz (2,5 dl)
5 db tojás
csipet só
1 tk cukor
1 tojás a kenéshez
A sárgakrémhez:
 
2 tojás
1/2 l tej
6 dkg vaníliás pudingpor (1,5 cs)
1 cs Bourbon vaníliás cukor
10 dkg cukor
 
elkészítés
Előmelegítjük a sütőt.
Égetett tésztát készítünk: a vizet a margarinnal, sóval és a cukorral felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig reszteljük, amíg elválik a tészta a lábos oldalától, és szépen összeáll.
Levesszük a tűzről, és egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojást jól eldolgozunk a tésztában, mire hozzáadjuk a következőt.
Habzsákba tölrjük és 20 Ft-os nagyságú halmokat nyomunk sütőpapíros tepsire. Ha nincs habzsák, akkor két kanál segítségével adagoljuk ki a tésztát. (Nekem ebből annyi lett, hogy kétszerre tudtam csak kisütni.) Minden fánkocskát lekenünk tojással. 5 percig sütjük 220 fokon, majd mérsékeljük a hőt 200 fokra. Így 10 percig sütjük. Ha letelik, egy fakanállal támasszuk ki résnyire a sütőajtót, és még 10 percig süssük a fánkokat.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk le a tetejüket.
A sárgakrémhez 3 dl tejet 2 dkg cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk. Amíg melegszik, a pudingport kikeverjük a két tojássárgával és 2 dl tejjel.
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a maradék 8 dkg cukorral. A pudingporos masszával besűrítjük a felforrt tejet, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük gyors mozdulatokkal a tojásfehérje habot.
Habzsákba tesszük, és minden fánkocska közepébe még melegen betöltjük. Visszatesszük a kalapokat, hagyjuk kihűlni, és porcukorral hintve tálaljuk. Tejszínhabbal feltuningolhatjuk, de nem feltétlenül szükséges.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 40x40x5 cm