Falafel

2012.09.10 20:56

 

 

Ilyenkor jön a kérdés: Ez mi a tök?

Hát nem tök, de borsó!

Méghozzá csicseri borsó!

A Közel-keletről ered, Egyiptom az őshazája, és Izrael egyik nemzeti étele-de mára már egész Európában elterjedt .

  Igazából bármilyen zöldséggel kiváló  fasírt készülhet belölle.

Reszelt répából is szoktam készíteni, vagy Tökből:-D

Persze megfelelő fűszerrel.

Íme az egyik kedvenc receptem:

 

10 dkg száraz lóbab (ha nincs, akkor bármilyen más bab jó)
10 dkg száraz csicseriborsó
1 csokor friss koriander(zöld)
1/2 csokor friss petrezselyem(zöld)
1 nagy fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
2 evőkanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt köménymag
1/2 teáskanál őrölt feketebors (nem kötelező)
1/2 teáskanál cayenne bors (helyette lehet őrölt csilit használni)
3-4 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes diéta esetén zabliszt/zabkorpa, de tehetünk bele aktív árpacsírást is)
1 evőkanál szódabikarbóna, közvetlenül sütés előtt
növényi olaj a sütéshez (nem olíva!)
Elkészítése:
 
A recept a sütést megelőző nap kezdődik: áztasd be a babot és csicseriborsót egy éjszakára (vagy kora reggel, ha este csinálod). Ne használj konzerv vagy főtt babot, mert más lesza  fasírt állaga.
Öntsd le a vizet a bab-borsóról, és tedd a késes robotgépbe. Aprítsd össze, de maradjon darabos úgy, hogy egy kicsit már össze is álljon. Tedd egy mély tálba.
Utána a robotgépben aprítsd össze a friss koriandert, petrezselymet, vöröshagymát, és félúton add hozzá a fokhagymát is. Darabosra őröld, majd add hozzá az előzőleg elkészített bab-borsó keverékéhez, és jól keverd el.
Ez után szórd bele a morzsát/zablisztet, a fűszereket és a sót, és hagyd állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. (ebben az állapotban a masszát le is fagyaszthatod).
Közvetlenül sütés előtt add hozzá a szódabikarbónát, formázz gombócokat /fasírtokat és közepes lángon süsd ki az olajban, míg mindkét oldala szép barna nem lesz. Kívülről ropogós, belülről szaftos fasírtot kell kapnod.
Jó étvágyat hozzá!
Rita